.+++Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 6.45 π.μ. (Η παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπγής Πολυδενδρίου Αττικής ) Ακολουθία του Μεσονυκτικού του Όρθρου και Θεία Λειτουργία .Στο τέλος της Θ .Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού και θα διανεμηθεί ο βασιλικός +++ Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ( εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 7.15 π.μ. στο Παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου (Στέντορος 4- Παγκράτι) θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία .Στο τέλος της Θ .Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού και θα διανεμηθεί ο βασιλικός .+++Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής Πολυδενδρίου Αττικής,θα τελεσθεί Νυχτερινή Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Ευφημίας. H ακολουθία θα ξεκινήσει στις 9.00μ.μ.+++ Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 6.00μ.μ. θα τελεσθεί η ακολουθία του εσπερινού στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,και η Ακολουθία των Χαιρετισμών του Σταυρού . Ακολουθεί ομιλία στο Αρχονταρίκι από τον π.Εφραίμ Παναούση .+++ Με τη χάρη και την ευλογία του Θεού ξεκινά το κατηχητικό μας στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής,την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας αφού τελέσουμε την ακολουθία του αγιασμού .Το κατηχητικό μας θα λειτουργεί με τη χάρη του Θεού κάθε Κυριακή μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για τα μικρά παιδιά νήπια και πρώτων τάξεων του Δημοτικού .Μία σύναξη αγάπης προκειμένου να νιώσουν τα παιδιά ότι εντάσσονται μέσα στην εκκλησία του Χριστού και να ακούσουν έναν ένα λόγο οικοδομής για τη ζωή τους,με δώρα,παιχνίδια, εκπλήξεις , πολλές δραστηριότητες και μία όμορφη αγκαλιά από φίλους !!Το κατηχητικό μας σας περιμένει ..

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Έκτη Αυγούστου: ας κοιτάξουμε στον τρούλο!

Έκτη Αυγούστου: ας κοιτάξουμε στον τρούλο!


Ιάσων Ιερομ.

Κοίτα άνθρωπε, εσύ κι εγώ που μάθαμε να κοιτάζουμε κάτω, για τα πάνω είμαστε ! 
Κοίτα πάνω, κοίτα που να φτάσουμε μπορούμε. Θέλει μιαν : τη δική μας απόφαση. Το να ή όχι είναι στο χέρι σου και στο δικό μου. Ο Χριστός ό, τι έκανε, έκανε. Δίνει σ’ εμάς το χέρι και μας αφήνει εμάς ν’ αποφασίσουμε αν θα σηκωθούμε ή όχι.
 Δες σήμερα τους μαθητές πως είναι στο χώμα πεσμένοι: δεν άντεχαν το τόσο Φως. Και σ’ αυτό το Φως, ο Δάσκαλος με δυο πόδια και δυο χέρια, κεφάλι -μορφή ανθρώπινη. Να σηκωθούμε απ’ την καταδίκη που υποβάλλουμε κάθε μέρα τον εαυτό μας και να Τον δούμε. Εκεί καλεστήκαμε να φτάσουμε.
Ο Παντοκράτορας στο τρούλο της εκκλησιάς είναι το μεγαλύτερο σχολειό για την γιορτή της Μεταμόρφωσης. Κοίτα, κι εσύ κι εγώ, στον τρούλο και μετά η σκέψη να πάει στο Όρος Θαβώρ: παντού ο Ιησούς μου δείχνει τις δυνατότητες που μας δίνει, σ’ εμάς που έχουμε δυο πόδια και δυο χέρια, κεφάλι -που είμαστε άνθρωποι!
Οι μαθητές δεν βλέπουν κάτι που δεν υπήρχε. Ανοίγουν τα μάτια τους κι έρχονται να φωτίσουν και τα δικά μας μάτια, να δούμε, τον Ιησού, τον Δάσκαλο, να λάμπει από Φως. Δείχνει στους μαθητές το ποιος είναι κι αυτοί να βλέπουνε όσο μπορούν, όσο τα μάτια τους ήταν ανοιχτά. Και δεν είναι μόνος στην κορυφή του Θαβώρ. Ενώ μεταμορφώνεται, μεταμορφώνεται μαζί Του και ο χρόνος. Ο Μωυσής ήταν αιώνες νεκρός, ο Ηλίας δεν πέθανε ποτέ. Δεν έχει παρελθόν, ούτε μέλλον, ο Χριστός είναι παρών, παρούσα η Βασιλεία Του. Είναι στο ψηλότερο σημείο της Οικουμένης, πάνω στον τρούλο. Μαζί μ’ Αυτόν, μας ανεβάζει όλους.
Πώς θα μεταμορφωθώ κι εγώ για να ανέβω εκεί, αν έχω δεύτερες σκέψεις απέναντι στον Χριστό; Αυτός με κοιτάζει ξεκάθαρα κι εμένα είναι οι ανάγκες μου και με κάνουν σκλάβο. Με ρίχνουν στο χώμα και το Φως του Θαβώρ ούτε να δω μπορώ, ούτε να ζήσω. Αν η σχέση με τον Χριστό -που είναι Πρόσωπο όπως κι εγώ, έχει δυο χέρια, δυο πόδια- δεν είναι καθάρια και φιλτράρεται από τις ανάγκες μου, κυρίως τις ψυχολογικές ανάγκες, τούτο δεν με βοηθάει να σηκωθώ. 
Ο Χριστός δέχεται τις ανάγκες και τα βάρη μας και μας ξεκουράζει αλλά αυτό γίνεται γιατί μεταμορφώνει, μαζί μ’ εμάς, την ίδια την ζωή μας, τα πάντα μας μεταμορφώνονται. Ως Πρόσωπα μας ανέβασε ο Χριστός στη Βασιλεία Του. Ναι, Αυτός είναι στο όρος Θαβώρ, ο Ιησούς, ο ανυπόδητος Δάσκαλος, που σαράντα μέρες πριν απ’ το Πάθος δείχνει στους μαθητές Του και σε ‘μας, ποιος στ’ αλήθεια είναι. Δείχνει σ’ όλους μας που μπορούμε να φτάσουμε. Φαίνεται στον τρούλο: έχει δυο χέρια, κεφάλι σαν κι εμάς, τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος συνάμα.
Recommended Post Slide Out For Blogger